VINSKI PODRUM – projektovanje

Čovek je modul u arhitekturi, jer čovek gradi za sebe i svoje potrebe, u prevodu: svaki prostor mora biti projektovan i izveden tako da se čovek može slobodno kretati u njemu i nesmetano obavljati radnje za koje je prostor namenjen.

1

Odavno čovek traga za idealnim (optimalnim) merama tela, kako bi što bolje iskoristio prostor. Tako su nam poznati crteži, koji govore o proporcijama ljudskog tela, Leonarda da Vinčija, kao i Vitruvija. Za arhitekte „najinteresantniji“ je crtež Le Korbizijea, sve u svemu (usvojeno je) maksimalna širina tela odraslog muškarca je 60cm, a maksimalna širina grudnog koša odraslog muškarca je 30cm.

3 4

Prostor i sve stvari/nameštaj u prostorima u kojima boravi (živi, radi, zabavlja se i sl.) čovek (u ovom slučaju mislim i na muškarce i na žene, kao i na decu) mora da bude projektovan i izveden da poštuje ove mere 60/30cm. Nisam zaboravila visinu, ali visina prostora zavisi od više elemenata (da li je prostor stambeni ili je prostor za kancelarijski rad, da li je podrum ili je hala u kojoj treba smestiti neke „velike“ mašine i td.).

Pošto nas ovde zanimaju prostori u vinariji, a posebnu pažnju ću obratiti na prostor za odležavanje vina u drvenim buradima – baricima, moramo malo korigovati ove zahteve. U ovom prostoru čovek neće boraviti dugo, uglavnom će povremeno raditi i prolaziti prilikom obilaska podruma, tako da malo više pažnje moramo posvetiti samom buretu.

Barik – Barrique je drveno (uglavnom hrastovo) bure čije su dimenzije standardizovane 1858. godine od strane Trgovinske komore Bordoa. Kapacitet bureta je 225 litara, dužina 95cm, najveći prečnik 69,5cm, a najmanji (prečnik na krajevima) 56,5cm. Druge karakteristike (broj obruča, prečnik otvora i sl.) nas u ovoj fazi ne interesuju.

U novije vreme imamo raznih dimenzija npr. bure od 30 litara (32/44cm), 500 litara (80 /115 cm) i dr.

Dobro izračunata površina prostora olakšaće rad i smanjiti troškove vinaru. Ako vinar planira da „razvija posao“ tj. da poveća broj buradi i mehanizacije, odmah u startu je potrebno predvideti dovoljno prostora, jer je lakše zidati novo, nego proširivati (dograđivati).

Veličina vrata mora odgovarati najvećem predmetu koji treba da se unese ili iznese iz prostora.

Čelični sudovi se mogu praviti po narudžbini, ali se mora voditi računa da će se čelični sudovi morati uneti i postaviti u prostor. Kasnije je potrebno održavati i čistiti prostor.

Prilikom projektovanja najbitnije je definisati količine vina, sudova, kao i planiranje budućih količina. S obzirom da se vino u nekim fazama pretače, mora se voditi računa da je vinaru potrebno više sudova i da sve te sudove treba negde smestiti. Neko vino odležava više godina, tako da će „zauzimati prostor“ duže vreme, a novo vino će pristizati svake godine. Iskusni vinari kažu da u prostor za odležavanje treba da stanu dve do dve i po berbe.

 

Sve fotografije sam preuzela sa neta.

Čitajte Wine&Fine

Objavio/la: Primenjena Arhitektura

Zovem se Mirjana Kujović. 2004. godine sam diplomirala na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Od 2008. godine imam licence Odgovornog izvođača radova i Odgovornog projektana. Pokrenula sam ovaj blog u želji da pomognem ljudima kojima je potrebna pomoć prilikom projektovanja i izgradnje objekata, naročito vinskih podruma. Drugo, smatram da je arhitekta, u današnje vreme, skrajnut i omalovažen i želim da tu nepravdu ispravim. Treće, volim da se bavim "rukotvorinama" pa želim da ih podelim sa vama. Mirjana Kujović - za sve informacije možete mi pisati na adresu: kujovicmiki@gmail.com ili http://www.facebook.com/DIY.Mirja

2 mišljenja na „VINSKI PODRUM – projektovanje

  1. Draga Mirjana,
    Guglujuci po internetu i trazeci projektanta ili projektantski biro sa kojim bismo moja porodica i ja mogli da porazgovaramo o projektu vinarije, naisla sam na Vas blog.
    Ako ste i dalje zainteresovani da pomognete vinarima- pocetnicima oko projketa i izgradnje vinarije molim vas da me kontaktirate na telefon 064/8885854, mail: milica.stevovic@nis.eu
    U iscekivanju Vaseg poziva,
    Srdacno Milica Stevovic

Postavi komentar